Към съдържанието

Светогорски истории, част 1

by в 13.04.2013

Веднъж дойде да става монах един човек, който тежеше 140 кг. Висок, пълен, гневлив – викам си: Аман, аман!  Той дойде и казваше отче, когато се ядосам, треперя, гневя се и скърцам със зъби!   Само да си припомняше нещата, за които се ядосваше, започваше да скърца със зъби. Както и да. Един хубав ден реши да стане монах. Мен ме изби студена пот и си  казах – Пресвета Богородице! Той ще ни претрепи! Ако дойде тук и го хванат нервите,  звяр е, какво ще правим? Ще ни изтреби! Дано не идва!. . . Той дойде. Аз казах на другите: за Бога, внимавайте да не му кажете нещо! Ако видите, че нещо не му харесва много, отдръпнете се малко назад да видим как ще се справим с него, защото само да духне и всички ще ни изтреби! Какво да ви кажа. Благодатта толкова силно подейства в този човек, че сега не знае какво означава гняв. Невероятно нещо. Напълно се промени и вярвам, че вече и да иска, не може да се ядоса. Сещам се за един старец на Света Гора, който беше юродив заради Христа – Яков, винаги обикаляше бос, сред скалите, в снега, носеше едно расо, което някога беше черно, но с времето избеля и отвсякъде беше закърпено.  Някои отци решиха да му ушият ново расо. Те искаха да му го ушият, но той не искаше да го облече. Един ден  го хванаха двама по-здрави монаси, свалиха му старото и се опитаха насила да му сложат новото, а той, клетият, казваше- Сега ще се ядосам! Сега ще се ядосам! Сега ще се ядосам! Но не можеше да се ядоса –  опитваше се, но беше забравил как човек се ядосва, не можеше да намери механизма на гнева и се предаде на волята на отците. Той беше велик светец. Беше и пророк.

Да не ви казвам, че един ден дойде и му дадохме чиния с макарони. Имахме и гости.  Той седна на земята, защото  не ядеше на трапезата. Един отец му занесе чиния с макароните. Той каза: момент! И   изпразни чинията на цимента и я даде да я измият. Междувременно започна да яде макароните от земята, но един котарак отиде и му измъква два-три макарона. Той започна да го гони, за да си вземе обратно макароните – и това ставаше пред посетителите. Те се смееха и не разбираха какъв е този човек.

Има много свръхестествени случаи с този човек и не знам дали някога ще се напише житието му. Той се движеше в тази атмосфера -за да видим  как биват утешавани светците. Той почина.

Друг случай с него. Беше март и на Света Гора имаше голям сняг, намериха го някъде сред снега. Трепереше от студа, беше страшен студ. Когато го доведоха до печката да се стопли малко, той казваше – слава Богу! Днес бях като св. 40мъченици!  Лицето му и сърцето му бяха пълни с радост, защото се удостоил с това нещо.

Знам, че не мога да ви предам това нещо, не става, но е така. Просто казваме това, за да очертаем пътя, че когато Бог утешава душата на човека, тази утеха  надмогва всички събития от този свят и загася насладите, както  и скръбните събития обръща в  радостни.

Превод: Константин Константинов

From → Беседи

One Comment
  1. Таня permalink

    Прекрасно е!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

JGGlassArt

Just another WordPress site

Filamentry

3D Printers and Filament

Прот. Александър Шмеман

Протойерей Александър Шмеман

==[ венко ]==

Блог за богословски търсения

Задругата

Православие, богословие, съвременност

Блог за митр. Иларион Алфеев

За личността и творчеството на Иларион Алфеев

Протойерей Георги Флоровски

Блог посветен на неговата личност и творчество

Александър Каломирос

Сайтът е посветен на делото и учението на д-р Александър Каломирос

Блог за митр. Калистос Уеър

Неговата личност и творчество

Митр. Йоан Зизюлас

Личността и творчеството на Пергамския митр. Йоан Зизюлас